Zo'n eerste weekje .....
Door: T zelluv
Blijf op de hoogte en volg 10us
18 Januari 2015 | Bonaire, Kralendijk
Mijn eerste weekje is uiteraard wat acclimatiseren. Zowel qua hitte als omgeving als het nieuwe onderkomen. Vooral ook de nieuwe werkomgeving is effe wennen. Het is klein (compact), de apparaten zijn completely different qua behandeling, en uiteraard moeten zowel patiënten als personeel aan mij wennen (als ook andersom). Op zich gaat dat laatste wel redelijk, maar alles is nog erg oppervlakkig. Dat komt ook omdat ikzelf nog weinig tijd genomen heb om, laten we zeggen, kennis te maken met de patiënten. Ik ben altijd een beetje overgeconcentreerd als ik nieuwe dingen moet leren. En zeker als dat, net als nu, best veel informatie is. Het leren kennen van het dialyseapparaat is natuurlijk prioriteit 1, want ik moet z.s.m. de patiënten mee kunnen aansluiten en dialyseren, maar daarnaast gelden allerlei net iets andere protocollen, moet ik de dagindeling leren kennen, de materialen weten te vinden, de weg weten in het ziekenhuis (maar dat is gelukkig erg klein, ha!) en noem maar op. Daarnaast is niet alles even gestructureerd, wat deze van nature chaoot niet echt lekker uitkomt. Juist omdat ikzelf nogal chaotisch ben, probeer ik zoveel mogelijk te structureren in mijn leven, zodat ik een beetje het overzicht hou (nou ja, voor míj dan in elk geval, voor anderen zal dat anders overkomen ;-) ). Bij de shifts van de diensten is het op zijn zachtst gezegd onoverzichtelijk. Ik laat het maar effe over me heen komen. Maar het sfeertje is, voor zover ik dat nu kan beoordelen redelijk goed, en dat is uiteraard prettig. Het is ook een lacherige bende en serieus als het moet. Dat is wel vergelijkbaar met onze eigen situatie in het JBZ. Het komt ooit erg onprofessioneel over, maar we zijn het wel op momenten dat het er toe doet. Zoiets!
Wat het hopelijk straks more easy going gaat maken, is als ik een paar woorden Papiaments ken. Uiteraard kan ik in 't Nederlands communiceren, maar Papiaments wordt natuurlijk ook wel gewaardeerd. Dat gaat nog wel effe duren, áls het er überhaupt al ooit van gaat komen, want ik heb niet zo'n talenknobbel en mijn stamcellen zijn destijds vergeten naar geheugencellen te differentiëren, dus een geheugenknobbel is ook nooit tot ontwikkeling gekomen ;-( . Kijk als zelfs je stamcellen al dingen gaan vergeten, tja dan .......
Hoe dan ook, ik heb mezelf wel aangemeld voor een cursus Papiaments in maart via de opleiding van het ziekenhuis. We'll see if it is gonna happen. Schijnt ook nogal eens afgeblazen te worden.
Vrijdagmiddag na het werk met mijn werkbegeleidster, L, de eerste week geëvalueerd op een terrasje aan het water, bij Karel's Beach Bar. Van evalueren kwam niet zoveel terecht, gewoon lekker biertje gepakt en elkaar een beetje bijgepraat over wat persoonlijkere zaken.
Voor de rest nog geen contacten opgebouwd hier. Gisteren hangend over de railing van het balkon wel even goeiedag gezegd tegen mijn onderburen, maar daar bleef het ook bij. Geen behoefte blijkbaar aan handje schudden.
De laatste dagen bezig geweest om voor de periode ná de eerste 2 maanden hier een ander onderkomen te zoeken. Gistermorgen voor het eerst eens ergens gaan kijken. Zag er wel goed en gezellig uit. Na 's middags een lange en f... hete wandeling door de buitenwijken van Kralendijk gemaakt te hebben het zaakje eens overdacht, meteen maar de knoop doorgehakt en de beheerster een sms gestuurd. Ondanks het feit dat dat het enige was wat ik gezien had. Het is een 1 slaapkamer appartement, maar met een soort annex 2 persoonsslaapkamer. Scheelt $ 50 per maand met de huur voor een 1 persoonsslaapkamer, maar het schept wel mogelijkheden voor mensen die evt. effe willen overkomen !!! Dus luitjes..... na 1 maart is er altijd een bedje vrij, maar aangezien ik maandag (morgen dus) het contract nog moet gaan tekenen zou ik nog effe niet boeken, ha ;-).
Het lijkt me wel een ruime, mooie, leuke toko, met een binnenpatio (en een zwembad). Zoiets als in Beverly Hills 90210, ha. Er zit zelfs een restaurant bij waar je, volgens de eigenaresse, wel lekker kunt eten... De kok zou zelfs een Michelinster hebben, maar ik kon niet goed inschatten in hoeverre hier sprake was van een geintje. Ich bin gespannt.
Verder nog alles te voet gedaan bij gebrek aan vervoer. Dat is niet erg, want zo neem je de omgeving tenminste goed/langzamer op. Zo ben ik erachter gekomen dat er in de omgeving van de grote AH nog een aantal andere supermarkten zitten, die ook interessant zijn. Daarnaast het centrum van Kralendijk uiteraard al een paar keer gezien, al verschillende erg grote cruiseschepen zien liggen en vertrekken (zo'n beetje pal t.o. mijn huidige appartement) en verder bv. ook een zaak , Zeeko, achter the Warehouse, gezien, dat een soort Winkel van Sinkel is.
Een vriendin van L (mijn collega / werkbegeleidster, remember) heeft een pick-up te koop. Ik weet alleen niet hoe die eruit ziet, hoe die rijdt, wat voor merk het is en wat ze er voor vraagt. Ik heb L gezegd dat ze mijn telnr. maar moet geven, dan kan ze mij bellen. Dat was eergisteren. Tot op heden niks gehoord of gelezen. Bij het appartementencomplex (Yacht Club Apartments, yep, met 1 p blijkbaar) waar ik vanaf 1 maart dus kom te vertoeven, verhuren ze scooters en auto's tegen schappelijke prijzen, dus daar kan ik evt. ook terecht. Een fiets zou ook wel handig zijn. Maar .... ik heb nog tijd. Ik zoek nog rustig effe verder.
Vorige week zondag een lopend buffet genuttigd bij vd Valk (wat meteen de laatste keer was - te duur voor hetgeen je krijgt kwalitatief, vind ik)
en verder eigenlijk steeds voor mijn eigen eten gezorgd. Het is wel effe wennen aan alle prijzen hier, want zelfs de supermarkten zijn erg duur. Desondanks me al wel verwend met Westmalle Tripel, Leffe Blond en er staan nu zelfs ook een paar Duveltjes koud , ha !
Ondanks dat ik veel alleen ben (nog), voel ik me niet alleen. Er is veel app contact, ik skype en er is mailcontact. De nieuwe media zorgen voor voldoende contact, zelfs als het fysieke er effe niet is, so no worries.
Vandaag (zondag) nog dagje vrij en maandag mijn eerste late dienst van 15.30 - 24 uur. Ben benieuwd .... eigenlijk al 'los' gepland, L en ik staan dan met tweeën. Hopelijk red ik het met aan- en afsluiten. We'll see, ik lig er niet wakker van. Dat is wel apart hier..... het lijkt wel of de omgeving en het klimaat je mentale gesteldheid meteen op een ander, relaxtere activatiestand zet. Feels good ..... laid back ... easy going
18 Januari 2015 - 15:13
Lita:
Hoi tinuske, leuk om iets van je te horen of beter gezegd te lezen.ja zo, n eerste week effe wennen. Alles is anders. Hier flutweer regen regen regen. Komend weekend ga ik met olga naar vlissingen. Een meidenweekend. Effe uitwaaien aan het strand en kletsen. Nog bedankt voor je digikaart voor piet. Keep in touch ik ga zo werken. Liefs lita xxx -
20 Januari 2015 - 18:15
Betty:
hoi Tinus,
Wat een onderneming en wat goed dat je dit doet.
Je stijl van schrijven is lekker lezend en zo krijg ik een goede indruk van je omgeving en jou.
Liefs,
Betty -
20 Januari 2015 - 19:36
Don:
He Tinus, alles goed?. Het zal zeker effe wenne, andere apparatuur dan dat je gewend bent in JBZ. Het moet lukken. Geniet ervan, en heel veel plezier,
groet,
Don